IDÉER TIL NYTÅRSMENUEN

Få inspiration til nytårsmenuen – Appetizer, forret, hovedret og dessert

Det er nytår og for mange betyder det årets lækreste menu skal stå klar. Forretningerne bugner af gode tilbud, og mange lækre udskæringer, friske råvarer og der er mulighed for at prøve nye retter af med ingredienser fra vores helt egen Bazar. 

Appetizere

En appetizer bruges som ordet lyder, som før alt andet mad på menuen bliver serveret. Men, en appetizer kan også bruges mellem retterne, og derved virke som en mundskyller for at klargøre sin smagsløg til næste ret. Vi har fokus på de appetizere der frisker munden mellem retterne.

  • Champagne Druer 
    Anskaf nogle gode stenfrie grønne vindruer og placer dem i en lufttæt beholder. Hæld champagne over druerne til det dækker. Læg låget på og stil dem på køl i gerne 8 timer. Ønsker man en større sødme, så kan en flaske sød Prosecco benyttes. Inden servering tages de kolde druer op af champagnen og rulles i hvid sukker.

    Anret dem i små skåle og del dem rundt i selskabet. Ønsker du druerne alkoholfri, så kan Sprite, cider, eller grapejuice benyttes. Så kan selv de små være med. En sjov, forfriskende og hyggelig starter.

  • Feta med Skinke
    En simpel, men delikat appetizer og hapser, er et godt stykke feta (prøv fra Bazar) skåret i 1 cm tykke skiver. Kom to-tre dråber frisk olivenolie på osten, og fold pænt et stykke parmaskinke eller et stykke hjemmekogt skinke ovenpå. Nemt og enkelt, og så med en god smag.

  • Ostekugler med granatæble
    Først skal du have en god portion smøreost, som du blander med revet ost i en skål. Her kan vi anbefale en parmesan, eller anden kraftigere ost, mens nogle vil have bedst af mindre stærke såsom hvid cheddar. Tilføj fint skåret forårsløg – helst kun det grønne. Mix det hele sammen og tilføj salt og peber efter smag, og rist to fed maste hvidløg på panden, som du tilsætter blandingen. Er du til mere smag og tekstur – tilsæt da nødder eller kerner. Det kunne eks. være pecan nødder hakket fint. Rul nu din smøreosteblanding til kugler.

    Nu skal du klargøre alle granatæblerne, som du skal trille kuglerne i, til de bliver dækket af rødt. Det giver en frisk smag og tilføjer en hårdere konsistens til en blød masse.

Forret

  • Fougasse med confit de canard og trøffelsmør
    Opskrift til ca. 6 personer
    Nu skal vi til en sydfransk klassiker og den perfekte ret at dele gæsterne imellem. Der skal nemlig brydes brød.

    Start med at opløse en halv pakke gær i en skål med 4 dl. lunkent vand. Bland 400 gram Tipo 00 mel og 300 gram hvedemel, og hæld det i skålen. Tilsæt tilstrækkeligt med olivenolie og flagesalt, og ælt dejen i 10-12 minutter, eller til den slipper i bunden af skålen. Stil dejen til hævning i 2-3 timer.

    Åben nu din dåse med confit de canard og fisk andelårene op. Placer andelårene i et ildfast fad og steg dem knasende sprøde i ovnen i 1 times tid. Når din dej er hævet rulles den ud til en bladform. (Rul endelig ikke for tyndt ud) Lav et langt snit i midten af dejen, som symbolisere bladstammen. Lav derpå 4 tværgående snit på hver side af “bladstammen”.

    Tag nu dine sprøde andestykker, bryd dem fra benene, så du står tilbage med trevlede, møre og sprøde stykker and. Lav nogle improviserede lommer i dejen og fyld ind med et stykke and. Anden skal ikke dækkes til af dej, men må gerne titte frem. Bag nu den andefyldte dej i ovnen ved 200-220 grader i ca. 1 time, til brødet er gyldent og sprødt.

    Gør nu trøffelsmørret klar. Kog en pæn stor kartoffel og mos den i en skål. Tilsæt en halv pakke blødt smør, trøffelolie og evt. trøffelpuré hvis det kan skaffes. Bland det hele godt sammen og stil på køl.
    Anret trøffelsmørret i små portionsskåle og server til hver enkelt gæst. Bring det lune brød ind på bordet og begynd at bryde brødet sammen. Det er en hyggelig, landlig, smagfuld og dejlig måde at starte middagen på.

    Er man nu ikke til trøffel, så kan den erstattes med din yndlings krydderurt. OG, fyld evt. lidt skåle med grøn pesto, cornichoner, soltørrede tomater og hæld frisk olivenolie op som ekstra dyppelse og drys tørret oregano, salt og peber over olivenolien.

  • Creme Ninon
    Opskrift til 4 personer
    En ekstravagant og yderst cremet ærtesuppe.

    Til denne suppe kan det ikke anbefales at bruge en billig industri fond. Køb en god indkogt hønsefond, eller hvis du har tid, så kog den selv på en suppehøne. I en gryde luner du en 1 liter god hønsefond. Tag nu dine friske grønne ærter og bælg dem. Ærter på frost kan også benyttes og smager ganske udemærket. Kom 300 gram ærter i blenderen med halvdelen af den lune hønsefond.
    Blend det grundigt og hæld det derefter ned til resten af hønsefonden i den lune gryde. Smag nu til med lidt sherry, citronsaft, salt og peber. Varm suppen op til kogepunktet og hæld den i en flot suppeterrin.

    Pisk en hurtig omgang flødeskum med 2,5 dl fløde og vend forsigtigt rundt i suppen og hæld derpå omkring 20 cl. champagne i suppen og server med det samme. Der kan nu nydes en flot lysegrøn, brusende, cremet og fantastisk smagende ærtesuppe.

    Blend altid ærterne så tæt på servering som muligt, så ærterne ikke mister deres grønne farve

Hovedretter

  • Smørstegt torsk i hvidvin sauce
    Opskrift til 4 personer
    Nem og delikat fiskehovedret.

    Start med at smelte 25 gram smør i en lille gryde og steg et finthakket skalotteløg til det er klart. Hæld halvanden dl. hvidvin i gryden og lad det koge ind til ca. det halve. Tilsæt 1 dl. fiskebouillon, 2 dl. piskefløde og 1 tsk. dijonsennep og lad saucen småkoge i 5-10 minutter. (Kog endelig ikke saucen for tyk) Saucen skal føles let og cremet. Smag til med salt og peber.

    Vil du være i god tid, så kan saucen sagtens forberedes dagen før.

    Nu tager du din torskefilet og deler den ud i 4 lige store stykker. Krydr torskestykkerne med salt og en smule sukker på hver side. Smelt 50 gram smør i en pande ved let varme, og steg torskestykkerne gyldne i ca. 3 minutter på hver side, alt efter hvor tyk en torskefilet du har fået fat i. Husk at steg skindsiden først. Når fisken er stegt, lægges den til side på en tallerken.
    Som tilbehør skal du bruge 100 gram rejer. De skal vendes med 2 spsk. finthakket dild, saften fra en halv citron og krydres med salt og peber.

    Lad det stå og trække smag ind.
    Alt imens smelter du 25 gram smør i en pande og steger endnu et finthakket skalotteløg til det er klart. Tilsæt din friske spinat lad den falde sammen under omrøring. Krydr med salt og peber og fjern spinaten fra blusset. Er der meget væske fra spinaten, anbefales det at dræne den igennem en sigte.

    Nu er det blevet tid til at samle retten. Læg en god portion spinat i bunden af hver servering. Placer torsken ovenpå spinaten og top retten med dine rejer. Hæld den lune sauce i bunden af tallerkenen, så den omkranser spinaten. Server med det samme og nyd en yderst smagfuld fiskeret sammen med dine gæster.

  • Flanksteak med avocadodressing
    Opskrift til 4 personer
    Start med at hakke og riste dine ønskede nødder og kerner. Vi kan anbefale en kombination af mandler og pistacienødder.
    Tag 800 gram flanksteak, som du kommer på en pande ved høj varme. Steg den i olie i ca. 4 min på hver side. Inden du skærer stykker på tværs af fibrene, bør du lade den hvile i ca. 5 min. utildækket. Krydr med salt og peber.

    Imens den hviler, tager du avocadoens kød og blender/moser og tilføjer en håndfuld persille, 4 spsk. yoghurt og 1 spsk. olie indtil, det bliver en glat dressing. Når den er glat smager du til med salt og peber samt limesaft.

    Kød og avocadodressing anrettes smukt på en blanding af dine foretrukne salat, og til sidst kommer du de hakkede og ristede nødder på toppen.
    Tilføj dine yndlingskartofler.
  • Grillede gulerødder og zucchini med ricotta.
    Grill gulerødder og zuccini i lange stykker, afhængig af tykkelse, del dem på langs på midten. Når de har fået farve ved hård varme, skru da ned og lad dem simre, hvor du tilfører honning. Grøntsagerne behøver ikke blive helt bløde, et lille bid kan være forfriskende og lækkert, så når de har simret i ca. 2 min. i honning bør de tages af.
    Smør nu ricotta ud på et fad, drislet med frisk olivenolie. Placer grøntsagerne ovenpå ricottaen. Rist herefter nødder eller kerner efter eget valg, som skal pynte toppen og give knas til de blødere elementer. Tilføj også en hakket krydderurt efter eget valg.

desserter

Mums. De søde lækre desserter, der ud over kransekagen sætter prikken over i’et på en ellers fantastisk middag. Nogle gange kan desserten blive travl pga. nytåret, mens andre har rigtig god tid. Herunder kommer vi med bud på desserter, der kan bruges til begge situationer:

  • Karamel Vindruer
    Først find stenfrie druer. Både røde og grønne er gode. De må gerne have lidt størrelse. Herefter kom en tandstik i alle druerne i toppen. Dernæst varm en karamel, som du på skift kan dyppe alle druerne i. Hvis du tilmed ønsker en topping udover karamellen, så hav en skål klar med eks. knuste peanuts, krymmel eller valnødder, som du hurtigt kan dyppe druen i efter de har fået karamel, men inden karamellen stivner.
  • Chokoladestænger Med Bær
    Hvorfor altid dyppe frugten i chokoladen? Vi stemmer for at gøre det omvendt. Skær bær og nødder, ikke for småt og ikke for stort. En passende størrelse vil være som et halvt blåbær. Smelt noget chokolade, vi anbefaler min. 50% mørk chokolade. Hæld chokoladen i forme (pas på tykkelsen), og drys dine ønskede bær og nødder ovenpå.

    Det kan også være skumfiduser og krymmel. Blot husk at brug en fornuftig chokolade, så smagene komplimenterer hinanden. En nem og lækker dessert der kan stilles på midten af bordet hele aftenen, eller som erstatning for vafler til isen.

  • Pannacotta med tranebær sauce

    Opskrift til 6 personer

    Eller en anden topping efter dit ønske, det kunne også være karamel, jordbær eller hindbær.

    Lav dette dagen før: Til denne pannacotta skal du lægge 3 ark husblas i blød, imens kan du skrabe vaniljekorn fra 1 stang og vende i 50 gram sukker. Bland sukkeret og vaniljen med 4,5 dl piskefløde, 1 dl sødmælk og skallen fra 1 citron, og bring det til kogepunktet. Vi anbefaler at bruge en økologisk citron.

    Herefter skal husblassen vrides og piskes med de resterende ingredienser. Hæld det derefter igennem en fin sigte, og hæld det i flotte dessertglas.

    Nu skal din tranebærsauce laves. I en gryde skal du bringe 180 gram tranebær, skallen fra en citron, en kvart kop appelsinjuice og en halv kop sukker i kog ved middelhøj varme. Når bærerne begynder at poppe, sænker du temperaturen og lader det simre. Når bærerne er bløde, skal du mose dem i gryden, og vente på at konsistensen bliver mere lig marmelade. Tag den af varmen og tilsæt 2 spsk. appelsinlikør. Lad den køle helt af og kom den fint ovenpå den kolde pannacotta, så den lægger sig fint ovenpå. Pynt evt. med en rosmarinkvist på toppen.

 

RIGTIG GOD FORNØJELSE OG RIGTIG GODT NYTÅR!